Uzm. Dr. Taha Ulutan Kars, “Talasemi (Akdeniz Anemisi), kalıtsal yani genetik geçişli bir hastalıktır. Bu hastalıkta vücut, yeterli ve sağlıklı hemoglobin üretemez. Hemoglobin, kanımızda oksijen taşıyan maddedir. Eksikliği ise ciddi kansızlığa yol açar. Talaseminin iki ana türü vardır: taşıyıcılık ve hastalık. Taşıyıcı olan bireyler genellikle belirti göstermez ancak iki taşıyıcı bireyin çocuk sahibi olması durumunda, bebekte ağır talasemi hastalığı ortaya çıkabilir.
Tanı, oldukça basit kan testleriyle konulabilir. Hemoglobin elektroforezi ve DNA analizleri sayesinde taşıyıcılar tespit edilebilir. En önemlisi, artık rutin olarak yapılan evlilik öncesi tarama testleriyle talasemi taşıyıcılığı saptanabilir ve bilinçli adımlar atılabilir. Talasemiden korunmanın en etkili yolu, talasemiyi önlemektir. Taşıyıcılık testleriyle riskli çiftler belirlenebilir; gebelik öncesinde ve gebelik sırasında genetik danışmanlık alınarak sağlıklı bireyler dünyaya getirilebilir.
Talaseminin kesin bir tedavisi henüz yoktur ancak hastalar, düzenli kan transfüzyonu ve demir birikimini önleyici tedavilerle sağlıklı bir yaşam sürebilir. Uygun hastalarda, hastanemizde de gerçekleştirilen kemik iliği nakli ile tam iyileşme mümkündür. Kısacası talasemi, önlenebilir bir hastalıktır ve ülkemizin önemli bir gerçeğidir. Bu nedenle farkında olmak ve taramaların devam etmesini sağlamak, sağlıklı bir gelecek ve toplum açısından büyük önem taşır.” dedi.