Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi

Çocuk Kardiyoloji

Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Kliniği bünyesinde 2 Uzman Doktor görev yapmaktadır. 

Kliniğimiz Poliklinik hizmeti, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi C Blok 1. Katta hizmet vermektedir. Polikliniğimizde; Kardiyolojik Muayene, Ekokardiyografi (EKO) ve 24 saatlik Ritim Holter ve Efor Testi yapılmaktadır. Hastalarımız sıklıkla morarma, üfürüm, göğüs ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi, bayılma ve yüksek tansiyon gibi yakınmalarla polikliniğimize başvurmaktadırlar. Hastalarımızın aynı gün muayenesi, EKG, EKO Değerlendirilmesi ve Efor Testi yapılmaktadır. 

Çocuk Kardiyoloji Servisimiz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi C Blok 4. Katta hizmet vermektedir. Servisimiz 5 yatak kapasitesine sahip olup, doğuştan veya sonradan oluşan kalp hastalıklarının yanı sıra, ritim ve iletim bozukluklarının tanı, izlem ve tedavileri yapılmaktadır.


Sık Sorulan Sorular

Kalpte Üfürüm Duyulması Tehlikeli Midir?

Üfürüm; muayene esnasında stetoskop ile kalp dinlenildiğinde normal kalp sesine ek olarak duyulan seslerdir. Çocuklarda duyulan “üfürümler ”in yarıdan fazlası “normal” ya da “masum üfürümler” olarak adlandırılır, yani kalp tamamen normaldir ve bu üfürüm çocuğun ileride kalp hastası olma riskini arttırmamaktadır. Ana damarlar ve kalp kapakçıklarındaki daralmalar, kalpte meydana gelen delikler, kan akışında oluşan sorunlar gibi nedenlerle üfürüm duyulabilir. Bunların bir kısmı dışarıdan herhangi bir belirti vermeyen sinsi bir kalp rahatsızlığının habercisi olabilmektedir. Deneyimli bir çocuk kalp hastalıkları uzmanı, muayenesi sonucunda bu üfürümün hangi gruba gireceğini büyük bir olasılıkla söyleyebilir ancak kesin tanı için özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda ekokardiyografik inceleme yapılması önerilmektedir.

Doğuştan ve Sonradan Olan Kalp Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Anne babaları nasıl ve ne şekilde daha dikkatli olmaları için uyarabiliriz?

Bazı bebeklerde doğumdan sonraki saatlerde veya günlerde acil cerrahi girişim hayat kurtarıcı olduğundan erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Doğumsal kalp hastalıkları çok çeşitli olduğundan yarattıkları şikâyetler de büyük oranda değişkenlik gösterebilir. Bazı bebeklerde morarma ön planda iken bazılarında renk tamamen normaldir. Morarma en çok bebekler ağladıkları zaman dudaklar ve parmak uçlarında fark edilir. Parmaklarda çomaklaşma görülebilir. Solunum güçlüğü, sık ve iç çekme tarzında nefes alma, iştahsızlık ve kilo alamamayla birlikte gelişme geriliği sık karşılaşılan belirtiler arasında yer alır. Bebeklerde anneyi emerken yorulma önemli bir belirti olabilir. Bazı kalp rahatsızlıklarında ise çocuklar sık ve ağır solunum sistemi enfeksiyonu geçirebilir. Daha büyük çocukların ise oyun oynarken arkadaşlarından daha çabuk yorulduğunun fark edilmesi önemli bir kriter olabilir.

Çocuklar Kaç Yaşından İtibaren Kalp Ameliyatı Olabilirler?

Bazı vakalarda doğumdan sadece 1 saat sonra müdahale etmek ve bebeği kalp ameliyatına almak gerekebilir. Yani, bebek ve çocuklara kalp ameliyatı yapmak için bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan bebeğin ya da çocuğun bu cerrahi operasyonu yapabilecek donanımda bir merkezde bulunmasıdır.

Doğumsal Tüm Kalp Hastalıkları Tedavi Olmadan İyileşir Mi?

Bu durum sadece belli bir hasta grubunda gözlemlenmiştir. Kalp delikleri kendiliğinden kapanabilse de bazı doğumsal kalp hastalıklarında kateter yöntemi uygulanmaktadır. Bununla birlikte, çocuklarda doğumla gelen kalp hastalıklarının çoğunda ameliyat yapılması gerekir.

Ailesinde Kalp Hastalığı Bulunan Çocuklar Daha Sıkı Mı Takip Edilmeli?

 Evet. Ailesinde kalp hastalığı bulunan ve anne ya da babası kalp hastası olan her çocuğun kalbinde bir sorun olacak şeklinde bir kural olmasa da bu çocukların yakından takip edilmesi ve hem doğumdan önce hem de doğumdan sonra izlenmesi olası risklerin kaldırılması açısından büyük önem taşır.


NOT:  Çocuk Kardiyoloji Kliniği hekimlerimizi görmek için lütfen "Tıbbi Birimler" bölümünü ziyaret ediniz.


Klinik İletişim Bilgileri

 

Konumu

İletişim

Dâhili

Poliklinik

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi / C Blok / 1. Kat

0 (332) 310 50 00

31027 / 31028

Servis

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi / C Blok / 4.Kat

0 (332) 310 50 00

34024 / 34070

Adres

Akabe Mah. Adana Çevre Yolu Cad. No:135 42020 Karatay / KONYA

 

 

 

07 Haziran 2024