Gebe Okulu
16 Mart 2023

                                                                                      Doğuma Hazırlık Eğitiminin Gebe Ve Hekim Açısından Önemi



  

 Gebelik; son adet tarihinden itibaren hesap edilerek yaklaşık 38- 41 haftalık uzun bir süreci kapsayan, kadın yaşamında fizyolojik, sosyal ve psikolojik değişimleri de beraberinde getiren, bu değişimlere uyum sağlanan doğal ve karmaşık bir dönemdir. Gebelik sürecini 3 ana döneme ayıracak olursak, ilk üç aylık dönem( ilk 12 hafta); gebeliğin yerleşip, gebeliğe adaptasyon dönemidir. Bu süreç her gebe için farklı duygusal tepkiler ve beraberinde getirdiği fiziksel değişikliklerle seyreder. Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde(13-28 hafta) gebe yaşanan fiziksel ve duygusal değişikliklere adapta olduğu, bebek hareketlerini hissetmeye başlamasıyla beraber bebek ile arasındaki bağın kuvvetlendiği ve gebenin annelik rolünü benimsediği süreci kapsar. Bu dönem gebenin kendini en rahat hissettiği süreçtir. Gebeliğin üçüncü üç aylık (28- 40haftalık) döneminde bebeğin gelişip büyüdüğü, rahmin ağırlığının ve büyüklüğünün artarak, gebenin kendini fiziksel ve ruhsal olarak tekrar duygusal karmaşa yaşamaya başladığı son dönemdir. Hem bebeğe kavuşmak isterken hem de doğumdan endişe duymaktadır. Tüm bu dönemlere baktığımızda gebeler bir uyum, adaptasyon sürecini yaşamaktadır. Gebelerin en çok korku yaşadıkları dönem ise doğum sancıları başladıktan sonra doğum için hastaneye geldikleri süreçten sonra yaşanmaktadır.


   Doğuma hazırlık eğitimleri; gebeleri tüm gebelik boyunca yaşadıkları bu adaptasyon sürecine uyum sağlama sürçlerini daha kolay geçirmeleri sağlayarak daha rahat ve keyifli bir gebelik süreci yaşamalarına yardımcı olmaktadır. Verilen eğitimler yaşanan bu uzun yolculukta hem gebeleri hem de eşlerini süreçte aktif katılımını sağlamaktadır. Eğitim; daha önce hiç deneyimlemedikleri gebelik ve doğum sürecini veya hakkında daha önce deneyimlemiş olsa da nerdeyse sağlıklı bilgi birikimleri olmayan gebelerin, doğum ve doğum sonrası süreçle ilgili daha doğru, daha sağlıklı bilgilerle gebelik, bilgi ve beceri edinmelerini sağlamaktadır. Verilen eğitimlerde gebelere kendi bedenlerini, bebeğin yerleşip büyüdüğü rahmin yapısı ve özelliklerinden başlayarak, tüm gebelik boyunca yaşayabilecekleri sorunlar ile bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır. En çok merak ettikleri doğum ne zaman başlayacak? , ne zaman hastaneye acil gelmeleri gerektiği, ya da hangi durumların acil olmadığı hakkında detaylı bilgi edilmekteler. Yaşanan bu sürecin ne kadar dinamik ve yaşanabilecek her türlü olumlu ya da olumsuz durumların neler olduğunu bilerek gebeliğin garanti verilecek bir süreç olmadığının farkındalığını kazanır gebe. Hayat kadar riskin olduğunu bilerek her şeyin mutlak kontrol edilemeyeceğini öğrenir. Gebeler eğitim sürecinde sadece gebelik, doğum ve sonrası hakkında akademik bilgi edinmek dışında bu süreçte psikolojik ve sosyal olarak nasıl hazırlanmaları gerektiği hakkında detaylı bilgi edilmekteler. Özellikle doğuma hazırlık eğitimiyle doğum için geldiğinde ağrıyla baş etme yöntemleri hakkında edindiği bilgileri ( doğum odasında) kolaylıkla uygulayabilir.


   Doğuma hazırlık eğitimleri; gebenin kendisini tanıyarak süreçteki rolünü bilmesi, eğitimli bir gebeyle kurulan iletişimin daha kolay olmasını sağlamaktadır. Doğumun çok dinamik bir süreç olduğunu bilen gebe, sezaryen veya vajinal doğum sekli açısından doğum tercihleri hakkında fikir veya düşüncelerini belirtse dahi gerekli olduğunda gerekli tüm tıbbi müdahalelerin yapılması gerektiğini bilerek kendini hekimin güvenli kararlarını destekleyerek uygulamalara onay verir. Bu süreç gebe ile iletişiminin daha kolay güven içinde olmasını sağlar. Gebenin eğitimlerde aldığı bilgiler ışında hastaneye hangi durumlarda gelmesi gerektiğini bilerek hastaneye gereksiz başvuruları azaltmış olur. Ve en önemli dönem doğum eyleme başladıktan sonra hastaneye yatışla beraber eğitimli gebenin doğum odalarında daha rahat olması, ağrıyla baş etme yöntemleri ile edindiği bilgileri uygulaması doğum için geçen sürenin daha rahat geçmesini sağlamaktadır. Yaşanan korkuların çoğu bilmedikleri bir süreç olduğu için yaşanmaktadır. Korku zaten bilgi eksikliğinden doğar ve insan bilmediğinden korkar. Doğuma hazırlık eğitimleri ile gebeler yeterli ve gerektiği bilgileri edinerek korkularının büyük çoğunluğundan kurtulmuş olurlar. Korku gerginliğe, gerginlikte ağrıya yol açmaktadır. Bu kısır döngüyü Dick-Read “Ağrısız doğum” isimli kitabında korku-gerginlik-ağrı siklusu olarak tanımlamıştır. Korku-gerginlik-ağrı siklusu sonucunda, doğum süresi uzar, baş edilemeyen ağrı nedeni ile ilaç kullanımı ve acil sezaryen oranı da dâhil olmak üzere müdahale sıklığını artırmaktadır.


   Doğuma hazırlık eğitimine gebe ve hekim açısından bakıldığı zaman, bilgisizliğin sebep olduğu birçok sorunun kısa süreli eğitimlerle nasıl değiştiğini görmek ve deyimlemek için, sürecin daha rahat, kolay ve daha keyifli olması için tüm gebelerin eğitim almasının şart olduğunu görülmektedir.


   Doğuma hazırlık eğitimi almış olan gebe, yakınları ve gebeye hizmet sunan sağlık ekibi süreci daha rahat kolay ve keyifli tamamlamış olur.


Keyifli Korkusuz Ve Bilinçli Bir Gebelik Süreci İçin Tüm Gebelerimizi Gebe Okuluna Eğitime Davet Ediyoruz.



     Online doğuma hazırlık kursu hakkında detaylı bilgi almak ve ön kayıt yaptırmak isteyen gebelerimiz 
0(332) 310 50 00 numaralı telefonumuzu arayarak Ebe Kübra GÜZEL  ve Havvanur BAYGÖZ GÜLLÜ ile irtibata geçebilirler. Ayrıca ad/soyad, telefon bilgilerinizi kubra.guzel1@saglik.gov.tr mail adresine göndererek de programa başvuru yapabilirsiniz. 

 


  • 1.jpeg
  • 2.jpeg
  • 3.jpeg
  • 4.jpeg