Uyku kişinin sosyal, fiziksel ve zihinsel sağlığı için temel bir gereksinimdir. Organizmanın düzenli çalışabilmesi için gerekli olan dinlendirici bir uykunun başlıca ölçüsü; sabah dinç uyanmak ve kişinin kendisini gün içinde zinde hissetmesidir.
En sık tarif edilen Obstrüktif Uyku Apnesi Sendromuna (OSAS) yönelik şikâyetler; uykuda nefes durması, horlama, uykuya dalmada güçlük, uykudan sık uyanma, kısalmış uyku süresi, huzursuz uyku, gündüz yorgunluğu ve uykuya meyildir. Uyku bozukluğunun tedavi edilmediği durumda kişide psikolojik, kalp-damar ve metabolik hastalıkların riski artmaktadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, ani kalp krizi, inme ve ani ölüme kadar olabilen ciddi sonuçlar görülebilmektedir. Ayrıca trafik ve iş kazaları, evlilik sorunları gibi birçok sosyal problemlere yol açabilir. Bu nedenle uyku bozukluğunun erken dönemde fark edilip tedavi edilmesi çok önemlidir.
Uyku Ünitemiz 4 yataklı bir merkez olup; 1 Doktor Öğretim Üyesi, 4 Uzman Doktor ve 5 Uyku Teknisyeni ile hizmet vermektedir. Ünitemizde sıklıkla uyku sırasında horlama, uykuda nefesinde durma veya yüzeyleşme, gündüz uykululuk ile giden uyku apnesi sendromu şüphesi olan hastalarımız yatırılmaktadır.
Uyku apnesi sendromu toplumda erkeklerde % 4, kadınlarda % 2 sıkılıkta görülmektedir. Bu hastalar çoğunlukla kilolu, kısa boyunlu erkek hastalar olmakla beraber toplumda her iki cinsiyet ve her yaş grubunu etkilemektedir.
Kliniğimizde, Uyku Apnesi Sendromu Uyku Ünitemizde yapılan Polisomnografi (PSG) Uyku Testi ile konulur. Modern ekipmanlar ile hastalarımızın tüm verileri, eğitimli ve deneyimli teknisyenler eşliğinde kaydedilmektedir. Ev ortamı hassasiyetinde oluşturulan özel bir odada hastalarımız uyurken gece boyu izlenir. Uyku testi sırasında hastalarımıza uyuması için herhangi bir ilaç verilmez, doğal uyku zamanında kayıt yapılır. Hastalarımızın Beyin Elektrosu (EEG), Göz Hareketleri Elektrografisi (EOG), Çene Kas Gerilimi Elektrografisi (Çene EMG), yatış pozisyon kayıtları, nefes alıp verme esnasında burundan giren hava akımı, nefes alıp verme esnasında göğüs ve karın hareketleri, kan oksijen seviyesi, Kalp Elektrokardiyografisi (EKG), Bacak Kas Kasılmaları Elektromiyografisi (Bacak EMG) kaydedilir.
Elde edilen sonuçlarla bu hasta kayıtları uzman hekimlerimiz tarafından incelenerek analizler sonrası uyku raporu oluşturulur. Hastalarımızda uyku apnesi sendromunun var olup olmadığı, varsa hastalığının şiddeti belirlenir. Alanında uzman ve deneyimli hekimlerimiz tarafından gerekli görülen durumlarda hastalarımız; Kardiyoloji, Kulak Burun Boğaz, Beslenme ve Diyetik, Nöroloji, Diş ve Psikiyatri klinikleri gibi ilgili branşa yönlendirilerek tedavilerine burada devam edebilmektedirler.
Uyku Apnesi Sendromu konulduktan sonra, hastamızın tedavisinde kullanılacak PAP Cihaz ve basınç belirlenmesi için ikinci kez uyku laboratuvarında test için yatış yapılır.
Uyku Anketi
- Uyku sırasında horlamanız, nefesinizde durma veya düzensizlik olduğu söylendi mi?
- Sabahları yorgun uyanma veya dinlenememe şikâyetiniz var mı?
- Gün içinde karşı koyamadığınız uyku atakları oluyor mu?
- Geceleri özellikle ense ve boyunda aşırı terlemeniz var mı?
- Yemeklerden sonra sıklıkla uyku bastırıyor veya uyuyor musunuz?
- Araba kullanırken ya da iş yerinde uykunuz geliyor mu?
- Unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon eksikliğinden şikayetçi misiniz?
- Uykuya dalma sorununuz var mı?
- Gece uykunuzdan sık uyanır mısınız?
- Uykunuz sırasında bacaklarınızda veya kollarınızda atmalar olduğu söylendi mi?
- Uykuya dalarken ya da gece uyandığınızda bacaklarınızda huzursuzluk hissediyor musunuz?
- Gece korkutucu rüyalar sık görür müsünüz?
- Uykunuzda yürüdüğünüz, konuştuğunuz ya da dişlerinizi gıcırdattığınızı söyleyen oldu mu?
Bu sorulardan herhangi birine yanıtınız ‘EVET’ ise, hastanemiz Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku Bozuklukları Polikliniğimize başvurmanızı öneririz.
Kliniğimizde Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar
- Uyku Merkezimizde Tıkayıcı Uyku Apne Hastalığının Tanısı İçin Tanısal Polisomnografi (PSG)
- Titrasyon Testleri
- Narkolepsi Tanısında MSLT Testi
- Uykuda Periyodik Bacak Hareketi
NOT: Uyku Ünitesi hekimlerimizi görmek için lütfen "Tıbbi Birimler" bölümünü ziyaret ediniz.
Klinik İletişim Bilgileri
| Konumu | İletişim | Dahili |
Uyku Ünitesi | KVC - Göğüs Hastanesi / Z Blok / 6. Kat | 0 (332) 310 50 00 | 76066 |
Adres | Akabe Mah. Adana Çevre Yolu Cad. No:135 42020 Karatay / KONYA |
07 Haziran 2024