Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi

Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi

Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği'mizde dünya standartlarında hizmet verilmektedir. Yenidoğan, bebek ve çocuklardaki doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi, alanında uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir.

Tecrübeli Çocuk Kardiyoloji ve Çocuk Kalp Cerrahi Anestezi ekibimiz, hastalarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmak için bir araya gelmiştir. Hastanemiz Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği, yıllardır ülkemizde ciddi bir eksiklik olarak hissedilen Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi alanında, bu alanda ihtiyaç duyan herkesi dünya standartlarında hizmetle buluşturmak amacıyla kurulmuştur.

Doğumsal kalp hastalıklarının cerrahi tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekim kadromuz, hasta bakımında koordinasyonu artırarak ve etkili iletişim sağlayarak başarı oranlarını maksimize etmektedir. Ayrıca, hastanemiz, yurtdışından gelen misafirlerimize de kaliteli hizmet sunmaktadır.

Çocuk KVC (Kardiyovasküler Cerrahi) Yoğun Bakım Ünitemiz, 0 gün - 18 yaş aralığında doğumsal (konjenital)  kalp hastası çocukların kabul edildiği, en üst düzeyde tıbbi bakım ve tedavinin yapılabildiği bir referans merkezidir. Kliniğimizde yoğun bakım ihtiyacı olan, vital bulguları (fonksiyonları) bozulmuş, hayati tehlikesi olan çocuk hastalarımız tedavi edilmektedir.

Çocuk KVC Yoğun Bakım Ünitemiz Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi, C Blok, 3. katta hizmet vermektedir.

Ünitemizde 2 Uzman Doktor, 3 Pratisyen Doktor, 1 Çocuk KVC Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi, 20 Çocuk Yoğun Bakım Hemşiresi ve 1 Sekreter görev yapmaktadır. Ayrıca 2 İzolasyon Odası ve 11 Yoğun Bakım Odası olmak üzere toplam 13 yatak kapasitesiyle hastalarımıza hizmet verilmektedir.

Kliniğimiz, hastanemiz bünyesindeki Çocuk Kardiyoloji Polikliniği, Çocuk Yan Dal Servisi, Çocuk Cerrahi Servisi ve diğer cerrahi servislerle iş birliği halindedir.  Bunların dışında Konya il sınırları içerisinde ve tüm Türkiye’den gönderilen 112 Acil Servisinin getirdiği hastalar da kliniğimiz tarafından kabul edilmektedir.

Çocukluk çağında gördüğümüz kalp hastalıklarını konjenital ve edinsel olarak iki ana grupta toplamaktayız. Erişkinlerin aksine çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının büyük bölümünü doğumsal kalp hastalıkları oluşturmaktadır.

Yapısal bozukluklar hamileliğin erken dönemlerinde, çoğu kez anne henüz hamile olduğunun farkında bile olmadığı dönemde, kalbin normal gelişiminin etkilenmesi sonucu meydana gelir. Çoğu kez kalbin normal gelişmesini bozan etkenin ne olduğu tespit edilemez. Ayrıca kalıtım ve kromozom anomalileri de doğuştan kalp hastalığı oluşması riskini arttıran faktörler arasında sayılmaktadır. ( Ör. Down Sendromu)

Kalpte görülen bu yapısal bozukluklar, odacıklar arasında küçük bir “delik” gibi basit bir problemden, kalbin bir ya da birkaç odacığının veya kapakçığının oluşmaması gibi çok daha karmaşık ve ağır hastalıklara kadar değişebilmektedir. Konjenital kalp hastalığı her bin canlı doğumda yaklaşık 7-8 bebeği etkilemektedir. Buna göre ülkemizde yılda yaklaşık 10.000 ile 15.000 çocuk, konjenital kalp hastalığı ile doğmaktadır. Bu sayının yaklaşık yarısını bir yaşından önce cerrahi müdahale gerektiren önemli hastalıklar oluşturmaktadır. Nadiren bebekte doğumdan kısa bir süre sonra ciddi tansiyon düşüklüğü ve kan dolaşımının bozulması sonucu acil bir durum olarak karşımıza çıkabilir. Kimi bebeklerde ise morarma ilk belirtidir. Bazı bebeklerde görülen kalp hastalığında ise sık nefes alma, nefes alma güçlüğü, sağlıklı beslenememe, kilo alamama ya da kilo kaybı ve aşırı terleme ilk belirtiler olabilir. Hastanın büyümesini, gelişmesini engellemeyen ve/veya kendi kendine kapanma olasılığı olan küçük kalp delikleri, hafif derecede olan ve ilerlemeyen damar darlıkları ya da kalp kapakçıkları ile ilgili bazı problemler dışında önemli doğumsal kalp hastalıklarının çoğunun tedavisi cerrahi işlemlerdir. Yapılacak olan cerrahi işlem ve sonrasındaki bakım oldukça zor, komplike ve titiz davranılması gereken bir süreçtir.

Kliniğimizde Hangi Ameliyatları Yapıyoruz?

·        Arterial Switch Ameliyatları ( TGA Ameliyatı)

·        Norwood Ameliyatı ( Hipoplastik Sol Kalp Sendromu Ameliyatı)

·        Ross Prosedürü (Aort Kapak Hastalarında)

·        Yenidoğan Tam Düzeltme Ameliyatları ( Şant, Pulmoner Bant, Koarktasyon vs.)

·        Fontan Prosedürü

·        Kapak Onarımları ( Mitral, Aortik, Pulmoner Kapak Tamirleri)

·        Septal Defekt Onarımları (ASD, VSD, AV Kanal Defekt Onarımı vs.)

Doktorlarımız

UZM. DR. HÜSEYİN DURSİN