Hastanemizde Online Organ Bağışı ve Nakli Eğitimi Verildi
17 Ağustos 2021

Hastanemizde Online Organ Bağışı ve Nakli Eğitimi Verildi

Hastanemiz 15-22 Haziran 2021 tarihleri arasında hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde görev yapan tüm hemşirelere, organ bağışı, organ nakli, ülkemizde organ naklinin işleyişi, beyin ölümü tanısı ve kadavradan organ nakli konusunda yoğun bakım hemşirelerine düşen görevler ve son olarak beyin ölümü sonrası acılı aile ile iletişim konularında hastanemiz “Organ ve Doku Nakli Koordinatörlüğü Birimi” tarafından uzaktan online eğitim verildi.

Hastanemiz organ nakil koordinatörü Uzm. Dr. Mehmet Akif Yazar, ilk kez hastanemizde çok sayıda sağlık çalışanına uzaktan online bir eğitim verildiğini, eğitimlerin akşam saatlerinde gerçekleştirildiğini, bu sayede görev aksaklıklarına neden olunmadığı ve daha çok katılımcıya ulaşıldığını ifade etti. Dr. Yazar, Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre ülkemizde 30.000’e yakın hastanın organ nakli için bekleme listesinde olduğunu, her yıl bu listeden binlerce kişinin maalesef organ beklerken hayatını kaybettiğini diğer taraftan da yılda binlerce kişinin bu listeye eklendiğini ifade etti. Online olarak uzaktan eğitim yöntemiyle hastanemizde bulunan 12 yoğun bakımda görev yapan yaklaşık 250 hemşireye verilen eğitimde, kadavradan organ naklinin esaslarına ek olarak, son yıllarda ülkemizde de organ bağışı konusunda halkımızın artık daha duyarlı olduğu ve Konya’mızın bu konuda artık daha hassas davrandığını da vurgulandı.

Programda eğitimci olarak ülkemizin birçok kentinde alanında deneyimli organ nakil koordinatörleri görev aldılar. Dahası organ nakli konusunda bu sıkıntıları zamanında yaşamış ancak şuan nakil ile tedavi olmuş veya hala nakil bekleyen hastalar da eğitime misafir olarak davet edildiler. Eğitim programına davet edilen hastaların duygulu ifadelerinden çok etkilendiklerini ifade eden katılımcılar, bu eğitim şeklinin sıra dışı olduğunu, organ bağışı ve nakli konusunda daha duyarlı olacaklarını ve bu tür eğitimlerin devamlı olması gerektiğini vurguladılar.

Eğitim sonunda, hastanemiz organ nakil koordinatörleri Uzm. Dr. Mehmet Akif Yazar ve Hemş. Sevim Bozkuş, eğitime destek veren tüm eğitimcilere, katılımcı hemşirelere organ nakli konusundaki duyarlılıkları nedeniyle şükranlarını ifade ettiler.