Hastanemizin Nöroloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Faruk Ömer ODABAŞ, “11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.
Doç. Dr. Faruk Ömer ODABAŞ, “Parkinson hastalığı, genellikle 60’lı ve 70’li yaşlardan sonra başlayan, ancak genç yaşlarda da görülebilen ilerleyici bir sinir sistemi hastalığıdır. Genç yaşta ortaya çıktığında kalıtsal özellik gösterebilir. En sık rastlanan belirtiler arasında elde ya da ayakta titreme, hareketlerde yavaşlama, yataktan veya oturduğu yerden kalkmakta zorlanma ve düşme atakları yer alır. Bazı hastalarda titreme, bazılarında ise hareket yavaşlığı ön plandadır. Yaşlılık, erkek hasta olmak ve ailede parkinson öyküsünün bulunması hastalık için önemli risk faktörleridir. Özellikle genç yaşta ortaya çıkan vakalarda genetik nedenler dikkate alınmalıdır.
Tanı, esas olarak nörolojik muayene ile konur. Parkinson hastalığının dört ana bulgusu vardır. Elde titreme, hareketlerde azalma, kas sertliği ve denge bozukluğu. Denge bozukluğu (postural instabilite), düşmelere neden olabilir. Hastalığın nedeni, beyinde dopamin maddesinin hücresel hasar sonucu azalmasıdır. Tanı sonrası tedavi, hastanın yaşı ve baskın şikâyetlerine göre düzenlenir. Dopamin eksikliğini gidermek için çeşitli ilaçlar kullanılır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bazı hastalarda ise beyin pili olarak bilinen Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) adlı cerrahi yöntem tercih edilebilir. Erken tanı ve uygun tedavi ile parkinson hastalarının yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir. Herkese sağlıklı günler dilerim.” dedi.