Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi

Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi

Hastanemiz Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi D Blok Zemin Katta bulunan Göz Hastalıkları poliklinikleri içerisinde hizmet vermektedir.

Prematüre Retinopatisi ya da İngilizce isminin kısaltılmış hali ile ROP erken doğan bebeklerde görülen ve körlüğe neden olabilen bir hastalıktır. Buna karşılılık Konya Şehir Hastanesi Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi ‘miz ile bu hastalığa bağlı gelişebilecek körlükler uygun tarama ve tedavi ile büyük oranlarda önlenebilmektedir.
Zamanında doğan bebekler retina tabakasındaki damarları tam gelişmiş olarak doğarlar. Ancak erken doğan prematüre bebeklerin boy ve kilolarına benzer olarak gözün retina damarları da eksiktir. Doğum sonrasında bu damarlar çoğunlukla normal gelişmeye devam etmesine rağmen, bazen gelişim sekteye uğrayıp anormal şekilde devam ederek
Prematüre Retinopatisi (ROP) hastalığının oluşmasına neden olur. Hastalık genellikle 34 hafta ve 1700 gram altında doğan bebeklerde daha sık görülse de genel durumu kötü olan daha büyük bebeklerde de görülebilir.

ROP hastalığı, risk grubundaki bebeklere bu konuda özelleşmiş göz hekimlerimiz tarafından yapılan göz muayeneleri ile tespit edilmektedir. Bu muayeneler “tarama muayeneleri” olarak adlandırılmaktır. Bu muayeneler genellikle birkaç dakika sürmesine rağmen muayene öncesinde retina tabakasının daha detaylı muayene edilebilmesi için göz bebekleri damla ile büyütülmektedir. Bu nedenle muayene öncesi en az 30 dakikalık bir bekleme süresi mevcuttur. Göz bebekleri büyüdükten sonra, muayene sırasındaki ağrıyı azaltmak için göze ağrıyı azaltıcı (anestezik) damla uygulanmaktadır. Sonrasında muayene sırasında göz kapaklarını açmak için özel bir alet kullanılmakta ve muayene sırasındaki bulgular daha sonraki muayeneler ile karşılaştırmak üzere kaydedilmektedir.

Tarama muayeneleri ilk olarak doğum sonrası 1. ayda yapılmaktadır. Sonrasında ise bebeğin göz damar gelişimi tamamlanana kadar size bildirilen aralıklar ile devam etmektedir. Çoğu bebekte tarama muayeneleri yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde başlayıp taburculuk sonrası poliklinik koşullarında devam etmektedir. Bu nedenle taburculuk sonrasında gereken ROP muayeneleri için size yoğun bakım ekibi tarafından randevu alınmakta ve bilgilendirme yapılmaktadır.

Lütfen taburcu olurken bu randevuyu kontrol edin.

 ROP hastalığı kendi içinde 5 evreye ayrılır. 1. evre en erken evre iken, 5. evre ise en ileri ve en kötü evredir. Hastalığın evresi arttıkça tedavi ihtiyacı artmaktadır. Buna karşın çoğu bebekte ROP hastalığı gelişse bile hastalık büyük oranda kendiliğinden iyileşmekte, çok az bebekte tedavi gereksinimi olmaktadır. ROP tedavisinde en çok kullanılan yöntem ise retina tabakasında damar bulunmayan alanlara yapılan lazer uygulamasıdır. Yine bazı hastalarda bozuk damar gelişimini durdurmak için göz içine ilaç tedavisi de yapılabilmektedir. Eğer hastalık 4. veya 5. evreye ulaşmış ise cerrahi müdahale gerekmektedir.

Erken doğan bebeklerde tarama muayeneleri tamamlanmış olsa bile bu bebeklerde kayma ve gözlük ihtiyacı zamanında doğan bebeklere göre daha fazladır. Bu nedenle bu bebeklerin görsel gelişimlerini tamamlanıncaya kadar, belli aralıklara göz kontrolüne getirilmeleri de önem arz etmektedir.

ROP tanı ve tedavi birimimiz hastanemiz yoğun bakım ünitesi ile dış merkezlerden gelmekte olan erken doğan bebeklere bu konuda özelleşmiş hekimlerimiz tarafından tanı ve tedavi hizmeti vermekte olan bir merkezdir. Tedavi seçeneklerinden hem lazer hem de göz içi enjeksiyonları yapılabilmektedir.


NOT:  Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi hekimlerimizi görmek için lütfen "Tıbbi Birimler" bölümünü ziyaret ediniz.


Klinik İletişim Bilgileri

Konumu

İletişim

Dâhili

Prematüre Retinopatisi (ROP) Tanı ve Tedavi Merkezi

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi / D Blok / Zemin Kat

0 (332) 310 50 00

40023

Servis

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi / D Blok / 6.Kat

0 (332) 310 50 00

46048

Yenidoğan Yoğun Bakım

Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi / C Blok / 2.Kat

0 (332) 310 50 00

32030

Ameliyathane

Merkez Hastane /1. Kat, 2. Kat

0 (332) 310 50 00

Adres

Akabe Mah. Adana Çevre Yolu Cad. No:135 42020 Karatay / KONYA


27 Haziran 2024