Uzm. Dr. Ömer Mücahit KEMERCİ; “Günlük yaşamımızda bireysel sağlığımız için önemli olan el yıkama, çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır.
Çevre ile sürekli temas halinde olan ellerimiz yoluyla birçok hastalık yapan mikrop taşırız. Taşınan bu mikropların basit bir soğuk algınlığından tutun da öldürücü olabilecek pek çok hastalığa neden olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, el yıkama alışkanlığı; solunum yolu ve sindirim sistemi hastalıklarının önemli bir kısmını engelleyebilmektedir. Yani sadece sabun ve su, milyonlarca insanın sağlığını koruyabilmektedir.
Ellerimizi özellikle;
1. Dişlerimizi fırçalamadan önce
2. Yemeklerden önce ve sonra
3. Tuvalete girmeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra
4. Hapşırdıktan ve öksürdükten sonra
5. Çöplere dokunduktan sonra
6. Dışarıdan eve girdikten sonra
7. Kedi, köpek ve tüm diğer hayvanlarla temas ettikten sonra mutlaka yıkamalıyız.
El yıkamada en önemli noktalardan biri uygun sürede ve uygun yöntemle ellerimizi yıkamaktır. Hastalık yapan pek çok mikrobun uzaklaştırılması ve gerçek temizliğin sağlanması su ve sabun kullanarak en az 20 sn ellerin yıkanmasıyla mümkündür.
Şimdi ellerimizi nasıl yıkamamız gerektiğine bakalım.
1. Musluğu açın ve ellerinizi ıslatın
2. Yeteri kadar sabunu avuç içine alın
3. Ellerinizin dairesel hareketleriyle avuç içindeki sabunu iyice köpürtün.
4. Bilekleri, avuç içlerini, ellerin sırt kısımlarını, parmak aralarını, tırnakların kenar ve uç kısımlarını sabunla köpürterek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovun.
5. Ellerinizi akan su ile iyice durulayın.
6. Bileklerden başlayarak kâğıt havlu ile ellerinizi kurulayın.
7. Ellerinizi kuruladığınız kâğıt havluyla musluğu kapatın.
Unutmayalım ki temiz eller hayat kurtarır.” Dedi.