Hastanemizin Kardiyoloji Kliniği’nde görev yapan Doç. Dr. Zafer BÜYÜKTERZİ “29 Eylül Dünya Kalp Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.
29 Eylül 2023

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zafer BÜYÜKTERZİ: “Kalbimiz bizim en değerli organlarımızdan biridir. Kalp sağlığımızı korumak için birtakım kurallara uymamız gerekir. Yaşamımızın ilerleyen dönemlerinde kalp ve damar hastalığına yakalanmamak için, yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmeliyiz. Hamur işi ve yağlı gıdalarda işlenmiş ürünlerden uzak durup, sebze ve meyveden zengin, dengeli bir şekilde beslenerek, uzun vadeli sağlıklı bir yaşam uygulayarak, kalp sağlığımızı koruyabiliriz. Bunun dışında düzenli fiziksel aktivitemizi artırmalıyız. Haftada en az üç gün, ideal olarak 5-7 gün olmak üzere, günde 30 dakika hafif tempoda yürüyüş, kalp sağlığımız için koruyucu ve önemlidir.

Bunun dışında hem kalp damar hastalığı açısından, hem de hipertansiyon açısından günlük tuz tüketimini azaltmamız gerekmektedir. Çağımızın önemli problemlerinden biri kalp damar hastalığı, diğeri de hipertansiyon hastalığıdır. Hipertansiyon hastalığı yaşlı popülasyonunda en çok görülen hastalıklardan biri olup, tedavi ve diyetle engellenebilir. Bu şekilde serebrovasküler hastalıkları, günlük hayatı etkileyen problemleri ve komplikasyonları da engelleyebiliriz. Böylece hipertansiyon hastalığına yakalanmamak, varsa hipertansiyon hastalığını kontrol altına alabilmek için günlük tuz tüketimini azaltmamız gerekmektedir.

Kalp sağlığımız için çok önemli olan sigara ve tütün mamullerini hayatımızdan çıkarmamız gerekmektedir. Sigara ve tütün mamulleri, günümüzde en önde gelen hastalık ve ölüm nedenlerinden biridir. Sigara kalp hastalığı, kalp krizi ve buna ek olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğer kanseri ve yaşamı tehdit eden alt ekstremite periferik arter hastalıklarına neden olabilmektedir.

Sigarayı yaşamınızdan çıkarmak için öncelikli olarak zihninizde ve kalbinizde buna karar vermeniz gerekmektedir. Şayet sigarayı bırakmak isteyip de bırakamıyorsanız hastanemiz “Sigara Bırakma Polikliniği” ne başvurarak gerekli desteği alabilirsiniz. Kalp sağlığımız için kalbimizi sevelim ve koruyalım.” dedi.