Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi şifa dağıtıyor
28 Şubat 2022

Türkiye’nin dört bir yanından gelen kalp hastası çocuklar Konya’da şifa buluyor. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın Elazığ’dan Konya’ya sevkini duyurduğu Gündağ bebek de Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi’nde tedavi altına alındı.

Sağlık Bakanlığı tarafından Konya Şehir Hastanesinde hizmete açılan Çocuk Kalp Merkezi 0-18 yaş kalp hastalarına şifa dağıtıyor. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın kalp ameliyatı için Elazığ’dan Konya’ya sevk edildiğini duyurduğu Gündağ bebek de merkezimizde tedavi ediliyor.

Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi Türkiye’de bulunan 13 kalp merkezinden biri olarak hizmet vermeye başladı. Türkiye’nin dört bir yanından hasta kabul eden Çocuk Kalp Merkezinde genellikle yeni doğan bebekler tedavi ediliyor. Ayrıca 13 yataklı merkezde, 0-18 yaş aralığında kalp hastası çocukların tedavileri yapılıyor.

Çocuk kalp cerrahisi komisyonlarıyla bu hassas bölümün geleceğiyle ilgili önemli adımlar atmakta.

aw550960-02.png

“ANADOLU'NUN HER YERİNDEN HASTALARI KABUL EDİYORUZ”

Konya Şehir Hastanesi Çocuk Kalp Merkezi Klinik Sorumlusu Op. Dr. Murat Şimşek, “Türkiye'de 13 kalp merkezinden biri olduklarını, açıldığı tarihten itibaren yaklaşık 65 vakaya baktıklarını, son 6 ay içerisinde ise 60 vakaya baktıklarını ifade etti. Ayrıca, hizmet verilen vakaların  hemen hemen tamamının şehir dışından geldiğini belirtti. 13 yatağımız bulunun ve yüzde 100’e yakın doluluk oranına sahip merkezimizde, yeni doğan döneminden 18 yaşa kadar tüm hastaların konjenital kalp cerrahisinin yapıldığı ve Kompleks cerrahi gerektiren hastalara da müdahale edildiği vurgulanmıştır. Merkezimizde,  Çocuk kalp cerrahisindeki tüm ameliyatlar, açık kalp cerrahisi gerektiren ameliyatlar ve acil cerrahi gerektiren ameliyatlar gerçekleştirilmektedir.”

aw550960-06.jpg

“YOĞUN BAKIMI ÇOK AĞIR OLAN BİR BRANŞ”

Çocuk kalp cerrahisinin ekip gerektiren bir iş olduğunu anlatan Op. Dr. Murat Şimşek, “Anestezisiyle, kardiyolojisiyle, cerrahisiyle sabit personel ve uzun süreli emek isteyen bir iş. Postop bakımı, yoğun bakımı çok ağır olan bir branş. O yüzden zaten Türkiye'de her yerde yok. Tabii ki çok oturmuş büyük kliniklerimiz var Türkiye'de ama Anadolu'da daha yaygınlaşamadı. Çünkü gerçekten de ağır şartlarda çalışıyoruz. Bayağı emek isteyen bir iş. O yüzden de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

aw550960-05.jpg

Elazığ’dan sevk edilen Şeyhmuz ve Gündağ bebeklerin durumları hakkında bilgiler de veren Murat Şimşek, “Şeyhmuz bebeği opere ettik. Şu anda taburcu olucak. Gündağ bebek var bir de. Onu da perşembe günü ameliyat edildi. Şuan Yoğun Bakımda. İnşallah sağ salim ailesine teslim ederiz. Şeyhmuz, prematüre doğan bir çocuk. Uzun süre yoğun bakım süreci olmuş. Anne karnında çocuğun akciğerleri havalanmadan önce dolaşımı sağlayan yapı açıktı. Pulmoner hipertansiyonu vardı, onu kapattık. Açık kalp cerrahisi gerektiren bir işlem değildi. Ama talep olduğu için biz de hastayı kabul ettik. Ameliyatını gerçekleştirdik. Gündağ bebekte de aort koarktasyonu, aynı zamanda kalbinde bir deliği var. Ondan dolayı da koarktasyon tamiri, aynı zamanda pulmoner banding ameliyatlarını olacak. Çocuğun biraz stabillenmesini bekliyoruz. Perşembe günü ameliyatı yapıldı” Şuan yoğun bakımda gözlem altında