Hastanemizin Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Bilal HAMARAT, “15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.
16 Eylül 2024

Doç. Dr. Mustafa Bilal HAMARAT, Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kansertürlerindendir. Özellikle 50 yaş üstü erkeklerde görülmekte ve ilerleyen yaşlarda prostat kanseri sıklığı artmaktadır. Prostat kanseri için diğer bir risk faktörü de genetik faktördür.Ailede prostat kanseri veya herhangi bir kanser hastasının öyküsünün olması prostat kanseri riskini artırmaktadır. Gelişen tıp teknolojisi ile birlikte prostat kanseri hastalarının önemli bir kısmı artık erken aşamada teşhis edilebilmektedir.

Prostat kanserinde erken teşhis çok önemlidir. Kliniğimize prostat rahatsızlığına yönelikşikâyetlerle gelen hastalarımız, genellikle cerrahi şansını kaybeden daha geç evredeki hastalar oluyor. Dolayısıyla bu hastalıkta prostat kanserinin erken teşhisi ile prostat kanseri, prostat dışına çıkmadan ve herhangi bir organa yayılmadan yapılan ameliyat ya da çeşitli tedavilerle hastalarımız bu rahatsızlıktan kurtulabiliyor. Bu nedenle özellikle 50 yaş üstü erkek hastaların üroloji polikliniğinde muayene olmasının faydalı olduğunu düşünüyoruz. Yapılan basit bir kan tahlili ve muayene ile önemli sayıdaki prostat kanseri hastalarını erken aşamada teşhis edebiliyoruz.

Konya Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği olarak oldukça fazla sayıda prostat kanseri hastasını takip ve tedavi ediyoruz. Kliniğimizde haftalık yaklaşık 25 hastaya prostat biyopsisi uygulanıyor, yaklaşık 5 prostat kanseri hastası ameliyat ediliyor. Kliniğimizde ayrıca her hafta düzenli olarak özellikle prostat kanseri hastalarının konuşulduğu üroonkoloji konseyimiz oluyor.  Radyasyon onkoloji uzmanı, medikal onkoloji uzmanı ve nükleer tıp uzmanının eşlik ettiği bu konseyde hastalar multidisipliner bir şekilde değerlendirilip tedavileri planlanıyor.

Hastanemizde ayrıca radyasyon onkolojisi kliniğinde uygun hastalara yine prostat kanseri tedavilerinden olan radyoterapi verilmekte olup ihtiyaç halinde de tıbbi onkoloji kliniğinde prostat kanserleri hastaları için ek tedaviler verilmektedir. Prostat kanserinin her aşamasına yönelik tedavilerde, hastanemizde oldukça deneyimli bir ekip çalışmaktadır. Son olarak bugüne özel bir şey söylemek gerekirse prostat kanserinin erken teşhisinin oldukça önemli olduğunu vatandaşlarımıza tekrar hatırlatıyor ve bu konuda gerekli tetkik ve tedavilerin hastanemizde oldukça profesyonel bir ekip tarafından yapıldığını bilmelerini isteriz. Herkese sağlıklı günler dilerim” dedi.