Kış Mevsiminde Artan Solunum Yolu Hastalıkları
08 Ocak 2024

Hastanemizin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji İdari Sorumlusu Uzm. Dr. Arzu TARAKÇI, “ Kış Mevsiminde Artan Solunum Yolu Hastalıkları” hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kış mevsiminin gelmesiyle beraber Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu (ÜSYE) rahatsızlığında belirgin bir artış olduğunu belirten Uzm. Dr. Arzu TARAKÇI, “Hastanemizde üsye semptomları ile polikliniklerimiz ve acil servisimize başvuran hasta sayısında artış olduğunu gözlemlemekteyiz. Virüsler soğuk havalarda daha rahat çoğalma imkânı bulmakta. Kış aylarında kalabalık ve kapalı ortamlarda bulunma sıklığı arttığı için damlacık yolu ile bulaşan bu enfeksiyonların insidansının artışı beklenen bir durum aslında. Virüs, influenza, parainfluenza ve Covid-19 dışı koronavirüsler gibi sayıları 200 ‘ü aşan çok çeşitli virüsler bulunmaktadır. Riskli hastaların mutlaka aşı ile korunması gerekir. 65 yas üstü hastalar, çocukluk yaş grubu, gebeler, ek kronik hastalığı olan hastalar, koah, kronik böbrek hastalığı ve kronik karaciğer hastalığı, diyabeti olan hastalar riskli gruplar içerisinde yer almaktadır. Aşılanma ideal olarak eylül-ocak aylarında tamamlanmalıdır. Ancak henüz aşılanmamış vatandaşlarımız da süreci kaçırmış değildir, mart ayına kadar aşı yaptırabilirler.

Viral üsyelerden korunmak için kapalı ortamlara girmemeye çalışalım, girmek zorunda kalırsak eğer mutlaka maske kullanalım. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım, odamızın temizliğine ve hijyenine önem gösterelim. Hapşırıkken, öksürürken etrafa sekresyonların saçılmaması için bir mendil yardımı ile ağzımızı, burnumuzu kapatalım. Sık sık el hijyenimizi sağlayalım. Solunum yolu enfeksiyonuna dair herhangi bir semptomumuz varsa, mümkün olduğu kadar insanlarla temas etmemeye çalışalım, temas edeceksek maske kullanalım.

İmmün sistemi normal olan insanlar, bu enfeksiyonları rahatlıkla atlatabilirler. İmmün sistemimizi desteklemek için doğal ve dengeli beslenelim. Mevsimin taze meyve ve sebzelerini tüketelim. Bol sıvı ve probiyotik alalım. İyi ve kaliteli bir uyku düzeni oluşturalım. Düzenli olarak spor yapalım” dedi.