İnmede erken müdahale hayat kurtarıyor!
11 Aralık 2023

Niğde ilinden hastanemizin Nöroloji Kliniği’ne, ellerinde uyuşma şikâyeti ile gelen Ömer ALTAN, kısa sürede tedavi edilerek sağlığına kavuştu.

Niğde’den ellerinde uyuşma şikâyeti sonrası hastanemizin Nöroloji Kliniği’ne sevk edilen Ömer ALTAN’a, kısa sürede müdahalede bulunarak, tıkanan ana damarını açtıklarını belirten Doç. Dr. Gökhan ÖZDEMİR, “Hastamız Niğde ilinden bize başvurdu. Ordaki hekim arkadaş hastayı değerlendirdikten sonra, beyni besleyen büyük ana damarında ciddi bir darlığı tespit etti. Bu da hastanın felç geçirmesine sebep olan bir durum. Hızlı bir şekilde bize ulaştı ve biz hastane olarak hastayı kabul ettik. Bekletmeden burada hastanın müdahalesini yaptık, ana damarını açtık. Beyni besleyen büyük ana damarlardan biri tıkandığı zaman genelde kişilerin yüzde 50-60’ı ya ölüyor ya da ömür boyu engelli kalıyor.

Hastalarımızın konuşmasında bozulma, şuur değişikliği, hissiyat kaybı gibi, dengesizlik gibi durumlar da oluşabiliyor. İnmede en önemli şey, kişi inme geçirdiği zaman ilk birkaç saat içerisinde gerekli müdahalelerin yapılması gerekmektedir. Yapılan bu müdahale, kişinin hayatını kurtardığı gibi ömür boyu bu engellilik durumundan da kurtaracaktır. Bu işlemler kısa sürede yapılarak hastamızın damarı açılmakta, tüm hayatını etki edecek durumdan kurtarabilmektedir. İşlemlerin yapılabilmesi için kişinin hızlı bir şekilde gerekli merkezlere gitmesi gerekmektedir.

İnme her yaş grubunda görülen bir hastalık grubu. Daha çok 50’li, 60’lı yaşlardan sonra daha sık olarak görmekteyiz. Çünkü bu yaşlarda gerek hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği, gerekse de immobilizasyon gibi durumlar hasar oluşturmakta ve bu yaş grubunda daha çok beyin kanamasına ve damar tıkanıklığına sebep olmaktadır. Hastalığın sıklığı da bu yaş grubuyla birlikte daha fazla artış göstermekte. Fakat yine dikkatimizi çeken genç yaş grubunda da artışı görmekteyiz.” dedi.