Hastanemizin Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üyesi Beyza ÖZCAN, “17 Kasım Dünya Prematüre Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.
17 Kasım 2023

Sağlıklı bir yaşamın temeli, sağlıklı bir gebelik süreci ve sonrasında zamanında ve sağlıklı bir doğumla başladığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Beyza ÖZCAN, “Otuz yedinci haftadan önce gerçekleşen tüm doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılmaktadır. Her 11 bebekten biri prematüre olarak doğmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 50 bin bebek erken doğumla yani prematüre olarak doğmaktadır. Bebek ölümlerinin nedenleri arasında birinci sırada erken doğum ve onun getirdiği sorunlar yer almaktadır. Günümüzde teknoloji ve tıp alanlarında gelinen noktalar göz önünde bulundurulduğunda yaklaşık olarak 25 haftalığa kadar dünyaya gelen tüm bebeklerin hayata tutunma ve yaşama şansı bulunmaktadır.

Doğum, anne ve babaların heyecanla beklediği zorlu bir sürecin sonunda bebeklerine kavuştukları andır. Ancak beklenmedik şekilde meydana gelen erken doğumlar ise ebeveynler için oldukça yıpratıcı ve korkutucu bir hal almaktadır.

Prematüre bebeklerin yaşadıkları sıkıntılara dikkat çekmek, prematüre bebek ve ailelerine destek olmak ve toplumda prematüre hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl ‘17 Kasım Dünya Prematüre Farkındalık Günü’ olarak kutlanmaktadır. Mor rengin farkındalığında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Biraz aceleci davranıp erkenden dünyaya hoş gelen minik kahramanlarımızın ve ailelerinin ‘17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ kutlu olsun.” dedi.