2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası
08 Kasım 2023

Hastanemizin Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği’nde görev yapan Uzm. Dr. Ayşe ŞİMŞEK, “2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği Uzm. Dr. Ayşe ŞİMŞEK, “Ülkemizde her yıl kasım ayının ilk haftası ‘Lösemili Çocuklar Haftası’ olarak kutlanmaktadır. Lösemi, çocukluk çağında en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde kızlara oranla biraz daha fazla görülmektedir. En sık 2-5 yaş arasında görülmektedir. İnsidansı yıllık 3,4/100.000’dir. En sık görülen iki türü vardır. Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) ve Akut Myeloblastik Lösemi (AML)’dir.

Hastalığın belirgin bir sebebi henüz bilinmemektedir. Klinik semptomları çok spesifik değildir. Ateş, kanama, morluk, solukluk, karında şişlik, kemik ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Kan tetkiklerinde anemi, trombositopeni ve beyaz kan hücreleri değerlerinin düşüklüğü ya da yüksekliği görülebildiği gibi tamamen normal de olabilir.

Tanı; kan sayımı, periferik yayma ve kemik iliği tetkikleriyle konulur. Tedavisi büyük ölçüde kemoterapi ile sağlanabilir. Ancak bazı durumlarda kemik iliği nakli de gerekebilir. Lösemi tedavisi yüksek oranda başarıyla gerçekleştirilebilen bir kanser türüdür. Herkese sağlıklı günler dilerim.” dedi.