Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nde, “Transkateter Kapatma İşlemi” başarıyla gerçekleştirildi.
19 Ekim 2023

Atriyal Septal Defekt (ASD ), Ventriküler Septal Defekt(VSD) ve Patent Duktus Arteriyozus (PDA) çocuklarda sık görülen konjenital kalp hastalıklarındandır. Bu hastalıkların küçük boyutta olanları çocuklara zarar vermezler ve büyük bir kısmı erken dönemde kendiliğinden kapanır. Büyük boyutta olanlar ise zamanla çocuklarda kalp yetmezliğine sebep olabilir.

Büyük boyuttaki defektler için 2 farklı tedavi seçeneği vardır. Bunlardan biri cerrahi tedavi yöntemi, diğeri ise uygun vakalarda transkateter yöntemi ile bu lezyonların kapatılmasıdır.

Transkateter kapatma, çocuklarda genel anestezi eşliğinde kasıktaki büyük damarlardan (femoral arter / femoral ven) girilerek, lezyonun olduğu kalp bölgesine ulaşılmakta ve o tip lezyonlar için üretilmiş uygun boyutta özel cihaz konularak yapılmaktadır.

Hastanemiz Çocuk Kardiyoloji Kliniği Uzman Hekimleri tarafından üç tane Patent Duktus Arteriyozus  (PDA) ve iki tane Atriyal Septal Defekt  (ASD) tanılı hastamızın operasyonu, İstanbul’dan gelerek destek veren Prof. Dr. Abdullah ERDEM eşliğinde transkateter kapatma yöntemi ile başarılı bir şekilde tedavi edildi.