Parkinson hastalığı, Alzheimer Hastalığından sonra en sık izlenen, beyindeki hücre dejenerasyonu (işlev kaybı ile hücre ölümü) ile gelişen bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkta beyinde dopamin isimli bir molekülü üreten nöronların kaybı izlenmektedir.
Parkinson Hastalığının Başlıca Belirtileri:
· Hareketlerde yavaşlama
. Titreme; elde, kolda, bacaklarda veya çenede olabilir
. Gövde, kol ve bacaklarda sertlik
. Denge sağlama ve koordine hareketlerde zorluk
· Bir veya daha fazla uzuvda (kol veya bacak) kasılma
· Yürürken kolları sallamama
· Konuşurken mimikler ve jestler gibi hareketlerin kaybı
· Yavaş, ufak adımlı veya ayak sürüyerek yürüme
· Vücut duruşunun öne eğik şekil alması
· Yumuşak ve alçak sesle, monoton konuşma
· El yazısında küçülme, okunaksız olması
· Ağızdan salya sızması, yutkunma güçlüğü
· Halsizlik, yorgunluk
· Ruh hali değişiklikleri, ruhsal çöküntü hali (depresyon), nedensiz sıkıntılar
· Kabızlık, aşırı terleme, tansiyon düşmesi
· Ağrı, kas spazmları
Hastalığın kalıtsal formları daha genç yaşlarda başlayabilmekte ve daha hızlı ilerlemektedir. Bu formun ortaya çıkmasında akraba evliliklerinin rolü önemlidir.
Parkinson hastalığının tedavisi ilaç tedavisi, diğer girişimsel ve cerrahi tedavi yöntemlerini kapsamaktadır. İlaç tedavisi yanı sıra rehabilitasyon ve uğraş tedavileri önem taşımaktadır. Ayrıca bu hastaların yaşam alanlarına gerekli düzenlemelerin yapılması da kısıtlılıklarını büyük ölçüde azaltmakta, güvenli bir yaşam sürmelerini sağlamaktadır.
Parkinson hastalarımızın en etkin tedaviyi alarak, uygun beslenme ve düzenli egzersiz ile daha aktif ve daha verimli olarak hayatın içinde olmaları mümkündür. Parkinson hastalığı konusunda farkındalığı ve bilgi düzeyini artırmak, hastalar ve bu alanda çalışan hekimleri ve diğer sağlık çalışanlarını bir araya getirmek, bu alanda yapılacak çalışmalara ve alt yapı hazırlıklarına verilen önemi artırmak için 11 Nisan “Dünya Parkinson Hastalığı Günü” olarak kabul edilmiştir.