Doç. Dr. Faruk Ömer ODABAŞ, “Beyin damarlarında tıkanıklık ya da kanama nedeniyle beynin bir kısmına giden kan akışının kesilmesi veya azalması sonucu ortaya çıkan inme, önde gelen engellilik ve ölüm nedenlerinden biridir. Dünya genelinde; 25 yaş üzeri her 4 kişiden 1’inin hayatlarının herhangi bir döneminde inme ile karşı karşıya kalacağı öngörülmekte, her yıl yaklaşık 12 milyon kişiye ilk kez inme tanısı konmakta ve yılda 7 milyon kişi inme nedeni ile kaybedilmektedir.
İnme oluşumunda en önemli risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fiziksel aktivite, tütün ve alkol kullanımıdır. Bu risk faktörlerinin olumsuz etkileri nedeniyle kişilerde yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri ve obezite gibi durumlar ortaya çıkmakta, bunlar da inme gelişme riskini arttırmaktadır. Yapılan araştırmalar, ufak yaşam tarzı değişiklikleriyle inmenin yüzde 90 oranında önlenebileceğini göstermektedir.
Konuşmada bozulma , dilde tutukluk hissi, şuur değişikliği, hissiyat kaybı, denge bozukluğu, görme bozukluğu vb durumlarda akla inme gelmelidir. İnmede en önemli hayat kurtarıcı yaklaşım, ilk birkaç saatlik zaman dilimi içerisinde gerekli müdahalelerin yapılmasıdır. Bu yaklaşımlar direk olarak damardan pıhtı çözücü ilaçların uygulanması ya da tıkalı damara göre değişen anjiografi işlemin yapılarak tıkalı damarın mümkünse tamamında açık sağlanması, stend vb uygulamasını içerir. Yapılan bu müdahale, kişinin hayatını kurtardığı gibi ömür boyu bu engellilik durumundan da kurtaracı olacaktır. Bu İşlemlerin yapılabilmesi için kişinin hızlı bir şekilde gerekli merkezlere transferinin sağlanması gerekmektedir.
Herkesi kayıtlı oldukları aile hekimlerini düzenli olarak ziyaret etmeye, kronik hastalıklara yönelik periyodik olarak tarama ve izlemlerini yaptırmaya davet ediyor, sağlıklı bir yaşam geçirmenizi diliyoruz. ” dedi.
İnme Beklemez: Erken Davran!
Sağlıklı beslen!
Hareket et!
Sigaradan ve alkolden uzak dur!
Aile hekimine başvur!
Tarama ve izlemlerini yaptır!