Prof. Dr. Betül KOZANHAN, “Dünya Anestezi Günü, her yıl 16 Ekim'de, ameliyat sırasında ağrı hissini ortadan kaldıran ilk başarılı eter anestezisi uygulamasını anmak için kutlanmaktadır.
Anestezi, tıbbi bir işlem sırasında hastanın ağrı hissetmesini engellemek veya bilincini geçici olarak kapatmak için uygulanan bir yöntemdir. Anestezi, uygulandığı bölgeye ve etki süresine göre farklı türlerde olabilir. Örneğin, sadece bir bölgeyi uyuşturmak için yapılan bölgesel anestezi ya da tüm vücudu etkileyen genel anestezi gibi çeşitleri vardır. Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları, ameliyattan önce hastanın genel sağlık durumunu değerlendirir ve hangi tür anestezinin uygun olacağını belirler. Ameliyat sırasında hastanın kalp atımı, solunumu, tansiyonu gibi hayati fonksiyonlarını sürekli olarak takip eder ve gerektiğinde müdahale eder. Ameliyat bittikten sonra hastanın uyanmasını ve ağrısız bir şekilde iyileşmesini sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanları sadece ameliyat sırasında hastaların ağrı hissetmemesini sağlamakla kalmaz, bunun yanı sıra, kronik ağrı tedavisi, kritik hastaların takibi ve ileri yaşam desteği gibi alanlarda da önemli görevler üstlenir. Özellikle, yoğun bakım ünitelerinde hayati tehlike altındaki hastaların tedavisini yönetmek, solunum desteği sağlamak, hemodinamik stabiliteyi sürdürmek ve acil müdahalelerde bulunmak gibi kritik sorumlulukları vardır.
Konya Şehir Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğimizde, ameliyat sürecinin her aşamasında hastaların sağlığını korumak ve ağrılarını en aza indirmek için gerekli tüm tıbbi hizmetleri sunmaktadır” dedi.