Prof. Dr. Mehmet Ali ERYILMAZ, “Meme kanseri kadınlarda en fazla görülen ve en fazla ölüme yol açan kanser türüdür. Meme kanserinin risk faktörleri vardır. Bu risk faktörlerinin bir kısmı kişinin kendisi tarafından değiştirilebileceği gibi bir kısmı kendisi tarafından değiştirilemeyen faktörlerdir. Değiştirilebilen risk faktörleri; sigara içmek, obezite, sedanter yaşam tarzı, alkol kullanmak ve kürtaj yaptırmak vb. sayılabilir. Değiştirilemeyen risk faktörleri; adet görmeye erken yaşta başlamak, ileri yaşta menopoza girmiş olmak, doğurmamış olmak, emzirmemiş olmak ve genetik yatkınlığı olmak vb. sayılabilir.
Meme kanseri bayanlarda yaş arttıkça görülme sıklığı artan bir kanser türüdür. Meme kanserini erken evrelerde teşhis edebildiğimiz zaman, tedavi yaklaşımlarıyla hiç kanser olunmamış gibi hayat sürdürülebilir. Meme Kanserini erken tanımada kullanılan parametrelerin en başında kişinin kendi kendine memesini muayene etmesi ve genel cerrahi uzmanına muayene olması gelmektedir. 20 yaşını geçen her bayanın ayda bir defa kendi kendine memesini muayene etmesini, yılda bir defa hekime gelerek muayene ettirmesini öneririz. 40 yaş ve üzeri bayanlara meme kanserini erken tanıma ve tarama amaçlı mamografi filmleri çekeriz. Mamografi tetkikinde meme dokusunda kanser açısından şüpheli bulgular görülür ise daha ileri tetkiklerle kanseri tanımaya ve teşhis etmeye gayret gösteririz.
Hastanemiz üçüncü basamak bir hastane olup KETEM’ler ve aile sağlığı merkezlerinde çekilen tarama mamografilerinde BIRADS 4-5 lezyonu olan bireyler hastanemize refere edildiği zaman, Meme Ünitemizde sadece meme ile uğraşan meme cerrahı ve radyoloji uzmanları tarafından değerlendirilir. Biyopsi alınması uygun görülmüş ise herhangi bir kesiye ihtiyaç duymadan ultrason eşliğinde iğne biyopsi alınarak hastalığın adını koymak mümkün olur. Meme Kanseri teşhisi almış hasta, tedavi aşamasında multidisipliner konseyde değerlendirilir. Erken evrede ise önce cerrahi tedavi uygulanır. Meme Kanseri lokal ileri evre ise, önce neodjuvan kemoterapi sonra cerrahi tedavi süreci başlar ve tıbbi onkoloji ve radyasyon onkolojisi kliniklerinin uygulamalarıyla nihayete erdirilir. Kansere erken yakalanmış ve zamanında tedavisi başlanmış hastalar, tedavi süreci bittikten sonra hiç hastalığa yakalanmamış gibi hayatını sürdürebilir. Kanserden korkmamak lazım, geç kalmaktan korkmak lazım. Geç kalındığı zaman vücudun diğer kısımlarına yayılmış bir kanserle kliniğe gelinmiş olunacak. O zaman yapılacak şeyler var ama geç kalmamak bizim en önemli tavsiyemizdir. Bayanlarımıza meme kanseri açısından, kendi memelerini düzenli aralıklar ile muayene etmelerini ve rutin kontrollerine gelmelerini tavsiye ederiz. Hastanemiz Meme Ünitesi ekibi olarak en üst düzeyde hizmet veriyoruz. Temennimiz hiçbir bir kadınımızın meme kanseri olmamasıdır” dedi.