Hastanemiz Nöroloji Kliniği hekimlerimizden Uzm. Dr. Ömer Faruk ILDIZ, “21 Eylül Dünya Alzheimer Günü” dolayısıyla önemli bilgilendirmelerde bulundu.
21 Eylül 2024



Uzm. Dr. Ömer Faruk ILDIZ, 
Dünya çapında 55 milyondan fazla insan demans ile yaşıyor, 2030 yılına kadar bu sayının 78 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Demans terimi, belirli bir hastalık değil, bir hastalık nedeniyle ortaya çıkan bir grup bulgudur. Demansa yol açan en önemli hastalık alzheimer hastalığıdır. Yakın dönem hafızada bozulma, rutin alışılagelmiş görevleri yapamaz hale gelme, konuşmada bozulma, eşyaları yanlış yere koyma veya kaybetme, içgörü ve yargılamada kayıp, duygu durumu ve davranışlarda değişme, yol ve yön bulma güçlüğü, içe kapanma, sosyal ortamlara girememe, zaman ve yer algısında bozulma demans hastalığının uyarıcı belirtileri arasında yer almaktadır. Alzheimer hastalığında beyindeki değişiklikler, hastalığın bulgularının ortaya çıkmasından yaklaşık 20-30 yıl önce başlamaktadır. Bu nedenle hastalık bulguları ilerledikten sonra tedavilerin faydalılığı sınırlı olarak kalmaktadır.

Alzheimer hastalığı tanısı, bireyin kişisel öyküsü ve ailede demansın olup olmadığı öğrenilerek başlanır. Bilişsel testlerin yani ayrıntılı bir zihin muayenesinin ve nörolojik muayenenin yapılması esastır. Bir takım kan testleri ve uygun hastalarda radyolojik görüntüleme ve beyin omurilik sıvısı incelemesi de yapılabilmektedir. Aile öyküsü, özellikle genç yaşta çok sayıda etkilenen aile üyesi olması genetik araştırma yapmayı gerektirir.

Hastalıktan korunmada kolesterolden ve hayvansal gıdalardan fakir, zeytinyağı, meyve ve sebzeler, kuruyemişler, baklagiller ve kepekli tahılları içeren akdeniz diyetinin düşünmeyi ve hafızayı iyileştirdiği kanıtlanmıştır. Uykunun kalitesinden ve süresinin yeterli olduğundan emin olunmalıdır.Yeni hobilere başlamak, yeni bir sanat, dil, enstrüman kullanmayı öğrenmek, bulmaca, sudoku vesatranç oynamak, yeni şarkı sözleri ve ezgileri öğrenip söylemek, yeni tariflerden farklı yemekleri pişirmeyi denemek, hatta evimize her gün gittiğimiz rotaları değiştirerek ulaşabilmek, kaybolup yol bulmak dahi etkili birer zihinsel stimülasyon yoludur.” dedi.