Sigaranın arsenik, formaldehit, siyanür, katran, naftalin gibi 4.000’den fazla zararlı kimyasal madde içerdiğini belirten Uzm. Dr. Hasibe YEMENİCİ, “ Sigara içimi diş ve diş eti hastalıkları, tat/koku ve duyu kayıpları, akciğerlerde bronşit ve amfizem gibi kronik hava yolu hastalıklarına neden olur. Beraberinde vücudun oksijenizasyonunu bozar. Kan damarlarının içini kaplayan endotele hasar verir. Bu yapının zarar görmesi kalp ve damar hastalıklarını ve inme gibi nörolojik hastalıkları tetikler.
Sigara içindeki kimyasalların çoğu kanserojendir. Sigara içen insanlarda akciğer kanseri riski, sigara içmeyen insanlara göre 30 kat artar. Ayrıca sigara mesane kanseri, gırtlak kanseri, meme ve prostat kanseri gibi diğer kanserleri de tetikler. Bunların dışında kemik erimesi, ciltte lekelenmelere ve kolajen üretimini bozarak kırışıklığa neden olur. Sigara içilmesi sonucu oluşan hasarların geri dönüşü, ancak sigaranın bırakılması ile mümkündür. Sigarayı bırakmış bir bireyde ilk 24 saatte kanda karbon monoksit seviyesi normale döner. Vücut oksijenizasyonunun artması ile birinci ayda akciğer kondisyonunda artışını hissedebilirsiniz. Birinci yılda kalp hastalıkları riski yüzde 50 azalır.
Sigarayı bırakma sürecinde karşımıza çıkan nikotin yoksunluğu sizi zorlayabilir. Bununla başa çıkmak için devlet kurumlarına bağlı ‘Alo 171’ hattını arayabilir veya hastanemiz Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvurabilirsiniz.
Bu süreçte yanınızdayız. Sağlıklı ve dumansız günleriniz olsun” dedi.