Lösemi gibi hematolojik kanseri olan hastalara gerekli olan allojenik kemik iliği naklini ilk kez yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kemik İliği Transplantasyon Merkezi Klinik Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Abdulkadir BAŞTÜRK, “Yaklaşık 2 yıldır hastanemizde alt yapısını hazırladığımız Kemik İliği Transplantasyon Merkezimizin gereklerini tamamladık. 6 ay kadar önce ilk otolog naklimizi (hastanın kendisinden kendisine nakil) gerçekleştirdik. Şu ana kadar 8 otolog nakil yaptık. Bugün de akut lösemisi olan bir hastamıza kardeşinden ilk allojenik nakil (başkasından hastaya kemik iliği nakli) işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirdik ve hastamızı taburcu ediyoruz.
Merkezimizde ilk kez allojenik nakil yaptığımız 36 yaşındaki erkek hastamızda yüksek riskli akut myeloid lösemi hastalığı vardı. Yaklaşık 2 yıl önce tanı konulduğunda beyaz kan hücreleri çok yüksekti ve yaygın cilt tutulumu vardı. Önce çeşitli kemoterapiler verdik daha sonra da akıllı ilaçlarla hastalığı kontrol altına aldık. Daha sonra da tam uyumlu kardeşinden Allojenik kemik iliği naklini gerçekleştirdik. Yaklaşık 1 aylık tedavi sürecinden sonra hastayı şifa ile taburcu ediyoruz. Bundan sonra da yakın bir şekilde nakil polikliniğinde hastamızı takip etmeye devam edeceğiz.
Allojenik nakil, akut lösemi ya da dirençli lenfomalarda önemli bir tedavi seçeneği. Nakil ünitemiz yok iken bu hastalar allojenik nakil yaptırabilmek için başka şehirlere gitmek ve uzun süre orada bulunmak zorunda kalıyorlardı. Konya’da şu anda allojenik nakil sadece Konya Şehir Hastanesi’nde yapılabilmektedir. Hastalarımız için önemli bir hizmet. Hastalar bu hastalıklar sırasında tıbbi anlamda çok zorlu süreçler yaşıyorlar. Allojenik nakli Konya’da yaparak hastalarımızın bu zorlu süreçlerini kolaylaştırmak ve şifalarına katkıda bulunmak bizim için çok anlamlı. Tüm hastalarımıza Allah’tan şifalar diliyorum.” dedi.
İç Hastalıkları ve Hematoloji uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seda YILMAZ, “Hastanın kardeşinden, akrabalarından ya da akraba dışı kişilerin ‘kemik iliğinden’ veya ‘çevre kanından (damarlarındaki kandan)’ kök hücrelerin alınıp, hastaya transfer edilmesi işlemine ‘Allojenik Kök Hücre Nakli’ denir. Bir hastaya allojenik kök hücre nakli için bir bağışçı aranıyorsa önce varsa kardeşlerinin doku grubuna bakılmaktadır. Eğer kardeşlerden tam uyumlu bağışçı bulunamamışsa hastanın yakın akrabaları taranabilir, yine olumlu bir sonuç çıkmazsa ‘Kemik İliği Bankaları’na başvurulur.
Allojenik kök hücre naklinde de otolog kök hücre naklinde olduğu gibi hastaya öncelikle yüksek doz kemoterapi uygulanır. Daha sonra sağlıklı bağışçıdan (kardeş, akraba ya da akraba dışı kişilerden) toplanan kök hücreler hastaya nakledilir. Bu kök hücreler hastanın kemik iliğinde sağlıklı kan hücrelerinin üretilmesini sağlamaktadır.” dedi.