32 haftalık ve 1500 gram olarak dünyaya gelen Alp bebek, kalıcı görme kaybına yol açabilen Prematüre Retinopatisi gelişmesi nedeniyle hastanemiz Göz Hastalıkları Kliniği’nde yapılan “Prematüre Retinopatisi Lazer Tedavisi” sonrasında sağlıklı görebilecek.
Prematüre Retinopatisi tedavisini gerçekleştiren hastanemiz Göz Hastalıkları Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Muammer ÖZÇİMEN, “Alp bebek bize 112 vasıtasıyla yönlendirildi. Prematüre doğmuş, muayene olduğu klinikte acil müdahale olması gerektiği söylenmiş. Biz de bebeği muayene ettiğimizde Prematüre Retinopatisi geliştiğini gördük ve acil tedavi olması gerektiğine karar verdik. Bu acil tedavi sürecimiz 48 ile 72 saat aralığındadır. Bundan dolayı bebeği hemen anestezi ve yenidoğan ekibiyle değerlendirdik ve ertesi gün bebeğimize lazer tedavisi işlemi uyguladık. Tedavisi sonrası muayenelerinde yaptığımız lazer işleminin oldukça başarılı olduğunu gördük.
Prematüre Retinopatisi (ROP) prematüre doğan bebeklerin gelişmekte olan retinalarında görülen anormal damar yapılaşmasıdır. Bu damarlar çok çabuk kanayabilir, retinaya yapışabilir ve ilerleyen dönemlerde retinayı yani gözün sinir tabakasını yerinden ayırabilir. Bu da kalıcı görme kaybı ile sonuçlanabilir. ROP rahatsızlığının bebekte herhangi bir belirtisi yoktur. Biz bu hastalığı sadece muayene yöntemiyle anlayabiliyoruz. Bundan dolayı prematüre retinopatisi riski taşıyan bebekler yenidoğan doktorları tarafından bizlere muayeneye yönlendiriliyorlar. “ dedi.
Hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde görev yapmakta olan Uzm. Dr. Aytaç KENAR, ” Alp bebek, hastanemizde yapılan tetkik ve muayenelerinde Prematüre Retinopatisi hastalığı teşhisi konuldu. Lazer tedavisi uygulaması için yenidoğan yoğun bakım ünitemize getirildi. Ünitemiz, 48 adet kuvöz ile 3. Basamak Yoğun Bakım Ünitesi olarak hizmet vermektedir. Burada solunum sıkıntısı açısından bebeklerimize tam kapsamlı ileri düzey solunum desteği veriyoruz.” dedi.