İdrar Kaçırma, kadınlarda daha sık görülen bir sağlık problemi olduğunu belirten Doç. Dr. Nur Gözde KULHAN “Üriner inkontinans, istemsiz az veya çok miktarda idrar kaçırma olarak tanımlanır. Ne kadar ileri yaş hastalığı olarak görülse de yetişkin yaş grubunun %50'sinin bu hastalıktan muzdarip olduğu bilinmektedir. Hastanemize başvuran kişilerin sayısı ise hastalığa sahip olanların neredeyse yarısı kadardır. İdrar Kaçırma yaşam kalitesini oldukça bozan bir hastalıktır. Hastalığı ortaya çıkaran veya kliniği daha da kötü hale getiren bazı faktörler vardır. Bunlar; gebelik sayısı, doğum şekli, sosyokültürel faktörler, genetik faktörler (doku kalitesi vb.), yeme alışkanlıkları gibi nedenler arasında sayılabilir. Aynı zamanda daha ciddi hastalıkların işareti de olabilir. Farklı alt tipleri bulunmaktadır. Her idrar kaçırma şikâyeti medikal (ilaç) tedavisi ile düzelmez veya her idrar kaçırma vakasında ameliyat gerekmez. Bununla birlikte, hastalarımızın verdiği bilgiler ışığında fiziki muayene sırasında yapılan bazı özel testlerle birlikte hastanın idrar kaçırma tipi belirlenir. Şiddetine göre önce yaşam tarzı değişikliklerine gidilir. Çay/kahve kısıtlaması, sıvı kısıtlaması, ağır yük kaldırmama, egzersiz programı ve diyet değişikliklerine gidilir. Sonrasında hasta düzenli kontrollerle takip edilir. İdrar kaçırma şikâyeti devam ediyorsa ya cerrahi ya da medikal tedavi seçenekleri karşımıza çıkar. Hastalarımızın takibi ve muayenelerine düzenli olarak gelmeleri önemlidir.
Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'mizde farklı cerrahi teknikler uygulanmaktadır. Bu karar, hasta özelliklerine göre değişiklik arz etmektedir. Doğru hastaya verilen doğru tedavi başarı şansını arttıracaktır.
Son olarak, hastalarımızın yıllık jinekolojik kontrollerine düzenli olarak gelmeleri gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.” dedi